Banner Mijn Loopbaan
 

Actueel: check nieuwe vragen en antwoorden

Bekijk ze hier
 

Vaklieden eerlijk beoordelen

Bob Lenferink

"Met het nieuwe functie- en loongebouw kun je iedereen op een eerlijke, objectieve manier beoordelen. Het biedt structuur voor beoordelingsgesprekken", aldus Bob Lenferink.


Functioneringsgesprekken zijn niet nieuw bij Schilderwerken Lenferink. "We voeren met iedereen – vaste krachten, vaklieden met een jaarcontract en leerlingen – jaarlijks een gesprek. Regelmatig evalueren werkt naar twee kanten. Het stimuleert vaklieden als ze positieve feedback krijgen op hun eigen functioneren. En het houdt je als bedrijf scherp, want verbeterpunten zijn er altijd", zegt Lenferink.
 

Vijf criteria
Tot nu toe verliepen de functioneringsgesprekken erg informeel, maar dat gaat met de invoering van het functie- en loongebouw veranderen. Dat geldt ook voor het verslag. "Vanwege de koppeling met het loongebouw gaan we de vijf beoordelingscriteria toevoegen." Het nieuw functie- en loongebouw is alleen nog binnen de HR-afdeling en directie besproken. Lenferink wil binnenkort alle medewerkers tijdens een plenaire bijeenkomst informeren over de nieuwe manier van beoordelen. "In de communicatie met medewerkers leggen we de nadruk op de heldere criteria waarop iedereen beoordeeld gaat worden. Dat is een pluspunt van het functie- en loongebouw. Invoering ervan heeft echter ook een keerzijde, waardoor wij er wel heel genuanceerd naar kijken. In ons bedrijf zal het leiden tot hogere loonkosten, die we in de huidige tijd niet kunnen doorberekenen aan klanten. Die zorg wil ik wel met de medewerkers delen. Een positieve beoordeling motiveert vaklieden, maar heeft voor ons als bedrijf direct een financieel gevolg. Dat kan een knelpunt zijn."
 

Hij heeft nog een tip voor collega’s. "Zie het houden van beoordelingsgesprekken niet als iets dat geld kost. De tijd die je daarin investeert, is nuttig en zeker geen weggegooid geld. Het gemotiveerd houden van je vaklieden is het allerbelangrijkste. Zij zijn de ambassadeurs van je bedrijf."Wat verandert er voor mij?

Wat betekent het voor mij? Wanneer krijg ik een hoger loon? Waarop word ik beoordeeld? Wat gebeurt er als ik van werkgever wissel? vragen en antwoorden

 

Voor werknemers:
Weten waar je staat

Het functiegebouw kent zeven functiefamilies met in totaal 36 functies. Je wordt ingedeeld in het functiegebouw op basis van wat je doet en hoe je het doet. Elke functie hoort bij een functiegroep. Die functiegroep krijgt een plek in het loongebouw. Ontdek in 4 stappen waar je staat!

start